Eetproblemen, eetstoornissen

Ben je veel bezig met eten, ben je erg bang om aan te komen of is je lichaam of gewicht enorm belangrijk voor je? Het kan zijn dat je teveel eet, dat je eetbuien hebt of dat je juist heel erg weinig eet.

Obesitas is een groot probleem in Nederland en de rest van de wereld, vaak is het ook een probleem wat onderschat wordt. In Nederland heeft bijna 13% van de volwassenen (2012) last van obesitas, bijna de helft van de Nederlanders heeft last van overgewicht.  Het algemene beeld hierbij is dat mensen denken: “eet gewoon minder, het is je eigen schuld dat je te dik bent”. Helaas is dit meestal niet het geval. Naast het feit dat obesitas een groot genetisch component heeft, zie je ook dat obesitas vaak hand in hand gaat met (andere) psychische problemen. Je kan stellen dat het een emotie-regulatie probleem is, in de volksmond beter bekend als: emotie eten.

Soms is het voldoende om naar een diëtist te gaan en meer te bewegen, echter helpt dit vaak niet om het onderliggende probleem aan te pakken. Gelukkig bestaat er wel goede psychologische behandeling, echter wordt dit door de zorgverzekeraars niet meer vergoed. Grote instellingen die deze behandelingen aanboden hebben dit helaas per 2014 moeten staken. Vanwege mijn ruime ervaring met psychologische behandeling van obesitas kan ik u deze behandeling wel bieden, echter zal dat onder de onvergoede zorg gaan vallen.

De eetstoornissen anorexia, boulimia, eetbuistoornis, of een mengvorm hiervan worden wel gewoon vergoed door de zorgverzekeraar. Eetbuien komen heel vaak voor, sommige mensen hebben daarbij overgewicht, een gezond gewicht of zelfs ondergewicht. De eetstoornissen gaan nog altijd gepaard met veel schaamte- en schuldgevoelens. Ook zien we vaak dat mensen zo bang zijn om aan te komen, dat ze op allerlei manieren proberen dat weer teniet te doen, zoals bijvoorbeeld te braken, laxeermiddelen te gebruiken of extreem te sporten of lijnen. Het is meestal onmogelijk om zonder professionele hulp van de eetbuien/eetstoornis af te komen.

Er is veel overlap tussen de verschillende eetstoornissen, zoals anorexia, boulimia en de eetbuistoornis, mocht je iets herkennen of denken dat je een eetstoornis hebt, dan kan ik je helpen.

 

Boeken en websites:

“Uit de ban van emotie-eten”. Joanna Kortink en Greta Noordenbos

“Door dik en dun Alles over eetstoornissen”. Vandereijcken

“Leven met een eetstoornis”. Jansen en Elgersma

“Boulimie En Eetbuien Overwinnen In 10 Stappen”. Vanderlinden

“Anorexia nervosa overwinnen in 13 stappen”. Vanderlinden

“Ik eet als niemand het weet”. Spaans

“Slank, slanker, slankst”. Spaans

http://www.naeweb.nl

http://weet.info

http://www.proud2bme.nl

http://www.leontienhuis.nl

http://www.buropuur.nl

http://eetstoornis.be