Angstklachten

Soms is het heel duidelijk dat je last hebt van bepaalde angstklachten zoals wanneer je paniekaanvallen hebt, niet meer de straat op durft of bijvoorbeeld bang bent voor spinnen. In sommige gevallen zijn de angstklachten minder duidelijk, wanneer je bijvoorbeeld last hebt van dwangklachten heeft dat vaak te maken met een onderliggende angst.

Dwangklachten betekent dat je last hebt van bepaalde dwanggedachten; “ik moet drie keer controleren of ik het gas wel heb uitgedraaid”, en last hebt van dwanghandelingen; daadwerkelijk drie keer controleren of het gas uit is. Natuurlijk is het zo dat we dit allemaal wel enigszins herkennen, wanneer het je dagelijks leven echter zodanig verstoort dat je bijvoorbeeld uren per dag hieraan besteedt, dan kan het tijd worden hier hulp bij te gaan zoeken.

Naast de dwangklachten en de meer specifieke angstklachten zoals bijvoorbeeld een fobie of de paniekaanvallen, bestaan er ook angstklachten die wat minder specifiek zijn, zoals bijvoorbeeld een posttraumatische stress stoornis, of een gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis).